Vf. Parângul Mare 2519 m

Pagină

Pe la sfârşitul lunii august ne hotărâm să facem o tură de 2 zile, şi nu oriunde, în Parâng mai exact pe vârful Parângul Mare cu ai săi 2519m fiind al patrulea vârf aş ţării.

Traseul ales este: Cabana Groapa Seacă- Refugiul Agăţat- Lacul Roşiile- Lacul Mândra- Şaua Gruiu- Vf. Parângul Mare şi retur, traseu marcat cu punct roşu. Ajunşi în Petroşani facem stânga pe DN7A, drum care ne va duce cale de vreo 20 km. până la Cabana Groapa Seacă.    Drumul este în stare bună cu exceptia câtorva locuri în care a fost rupt de viituri! Odata poposiţi în faţa cabanei, parcăm maşina şi ne pregătim de drumeţie……

DSCF7054   De aici vom coborâ câteva sute de metri înapoi pe drum până ce ne intersectăm cu Valea Jieţului, vale pe care o vom urma ceva vreme. De aici începe practic traseul nostru, la început acesta ne poartă pe un drum forestier, drum circulat de obiocei de către culegătorii de ciuperci.

DSCF7060 DSCF7058     După câţiva kilometri ajungem la un mic baraj, aici se termină şi drumul forestier şi începem să intrăm în pădure. După câteva minute ajungem la un podeţ , destul de ţubred pe care-l vom traversa.

DSCF7074   Ne continuîm drumul şi ne lăsăm fermecaţi de frumuseţea pădurilor seculare ce ne înconjoară……..parcă am fi în poveşti!

DSCF7083    Pe traseu întâlnim 4 turişti străini, aceştia fiind singurii turişti întâlniţi până acum. După vreo 2 ore de la intrarea pe traseu traversăm un alt podeţ, semn că ne apropiem de refugiul Agăţat. Aici nu poposim prea mult, doar pentru a face nişte poze.

DSCF7095 DSCF7096   De aici marcajul ne poartă prin jnepeniş, trecem pe lângă o stână şi ajungem pe un platou, loc al prabuşirii unui avion militar, acum mulţi ani, rămăşiţele fiind împrăştiate peste tot……

DSCF7114 DSCF7112    După o scurtă pauză pornim la drum şi ajungem la un frumos lac, lacul Zănoaga Stânei.

DSCF7116   Suntem fermecaţi de peisaj şi de afinele care ne fac cu ochiul :D. Până acum vremea a ţinut cu noi, însă sus nu pare să fie aşa bună. Cu pumnii plini de afine plecăm către Lacul Roşiile şi Lacul Lung, ştiind că nu mai avem mult până la ele. Odată ajunşi pe malul lacului suntem întâmpinaţi de un „sobor”  de dulăi, care până la urmă nu au fost aşa periculoşi cum păreau :)).

DSCF7130 DSCF7126  De aici urmează o altă urcare după care peisajul se schimbă, parcă am fii pe o altă planetă……..bolovani, bolovani şi în sfârşit  după vreo 4 ore şi jumătate de trekking serios, Lacul Mândra, locul nostru de campare!

DSCF7140   Instalăm cortul şi ne grăbim spre vârf, ca nu cumva să se strice vremea şi mai rău. Urcăm până în Şaua Gruiu şi facem dreapta către vârf, un urcuş destul de lejer. Vremea nu ţine cu noi, ceaţă, vânt, dar ce mai contează……am ajuns!!!!!!

DSCF7159 DSCF7151    Petrecem câteva minute pe vârf după care pornim înapoi către cort, pe drum prinzându-ne şi ă mică ploicică.

DSCF7199 DSCF7203   La cort îmi fac datoria de „master chef” şi gătesc un fel de mâncare întalnit doar în marile restaurante ale lumii :))))) , hribe culese de pe drum, slăninuţă, ardei, salam calite bine, date apoi la fiert câteva minute alături de tăiţei!

DSCF7225DSCF7228    Seara ne prinde destul de obosiţi, iar pe la 20 ne retragem la căldura sacului de dormit, neştiind că pe la 22 ne vom trezi din cauza furtunii care avea să vină! A doua zi avea să ne întâmpine cu vreme bună, dis de dimineaţă ne facem rucsacii, bem o ciocolată caldă şi pornim înapoi către cabană, bucurându-ne de frumuseţea Parângului!!!

IMG_6303 DSCF7241 DSCF7245 DSCF7249

 

Reclame

Un gând despre &8222;Vf. Parângul Mare 2519 m&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s