Trascău- Vf Dâmbău 1369m.- Peştera Dâmbău-Refugiul Săruni

Pagină

Ţinta noastră este Vf. Dâmbău 1369m. cel mai înalt vârf din Trascău. Acesta este situat în partea de SV a Trascăului.

Pornim către satul Feneş trecem de Meteş şi Presaca Ampoiului iar în Feneş facem dreapta pe drumul forestier care însoţeşte pârâul Feneş. La început acesta este betonat, apoi pietruit. Acesta străbate Cheile Feneşului(Caprei) şi continuă pe Valea Feneş.

Noi ( Alex, Adi, Cornel şi Călin) vom lăsa maşina în Cheile Feneşului şi continuăm drumul pe jos până întâlnim marcajul cruce albastră care vine de la Iezerul Ighiel şi merge în oraşul Zlatna. De aici până sus pe vf. avem cam 3 ore de mers.

IMG_6938

Marcajul ne poartă pe un drum forestier pe Valea Feneşasei……

IMG_4969

…după care face dreapta printr-o pădure. Prin pădure traseul este în continuă urcare şi este destul de solicitant. Din păcate Călin are nişte dureri la genunchiul drept şi hotărăşte să se întoarcă la maşină.

IMG_4971

După urcarea prin pădure ajunge la Poiana Părăginoasa, loc în care vom face o pauză.

IMG_6944   IMG_6943

Aici ne intersectăm cu traseul bandă albastră care merge către Poiana Narciselor de la Negrileasa. Noi vom continua spre stânga pe ambele trasee, cruce albastră şi bandă albastră. Marcajul ne poartă pe Culmea Dâmbăului printr-o pădure plină de leurdă, ce miros!!!!!

IMG_4980   IMG_6951

Ieşim din pădure pe platoul Dâmbăului situat la 1200-1300m. altitudine…..

IMG_6953 şi de aici până sus mai avem 15 minute de făcut.

IMG_6957

Hotărâm să mergem prina data la Refugiul Săruni aflat în imediata apropiere. Acesta este mai mult o cabană decât refugiu, camere de filmat, lacăte, încuietori……..!!!

R. turistic, construcţie simplă, cu grad redus de confort, din masive muntoase cu trasee lungi și dificile. Oferă turiștilor posibilități de adăpost în caz de intemperii sau atunci când nu pot ajunge la timp până la o cabană.”

IMG_5000

Nu poposim prea mult aici şi ne întoarcem pentru a urca pe vârf. Vf. Dâmbău este un important punct de belvedere, de aici în zile senine se pot vedea Muntele Mare, Retezatul, Parângul şi chiar Făgăraşul.

IMG_6984   IMG_6958

Sub vârf se află peştrea Dâmbău situată la o altitudine de 1355m. Lungimea galeriilor acesteia este de 1200m, fiind accesibilă doar câţiva metri deoarece este montat un grilaj metalic.

IMG_6988   IMG_4990

La întoarcere vom coborâ pe o vale care ne va duce la intrarea în Cheile Feneşului. Aici ” bărbierii de păduri” şi-au făcut simţită prezenţa reuşind să creeze un peisaj dezolant!

IMG_5001   IMG_5002

Ajungem la locul în care am lăsat maşina, loc în care pe o stâncă este amplasată o cruce de lemn şi …….” Go home”!

Album:

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s