Trascău- Vânătările Ponorului-cascada Dâlbina şi peştera Dâlbina

Pagină

Din nou în comuna Sălciua.  Suntem trupa de şoc : Alex, Adi şi Cornel. De data aceasta pornim către Vânătările Ponorului. Lăsăm maşina în curtea pensiunii Sub Piatră şi pornim pe traseul marcat cu cruce albastră, trecem podeţul…….

IMG_6817….apoi urmează o urcare prin pădure de vreo 40 de minute până sus pe un deal. În pădure găsim o icoană aşezată la baza unui pom.

IMG_6820   IMG_6818

Ajunşi sus în deal ne intersectăm cu un drum care merge pe Valea Poienii la Brădeşti, recent drumul a fost modernizat până aici , este asfalt de la Sălciua. De aici se vede Schitul de Sub Piatră şi masivul stâncos al Bedeleului. Tot aici este şi o troiţă.

IMG_6824   IMG_4844

Din acest loc vom coborâ în jos către baza peretelui stâncos.

IMG_4842

Jos în vale la câteva sute de metri de peştera Dâlbina vom pune cortul. Seara facem focul, bem un ceai cald, după care „primim vizita” unor turişti veniţi jos la râu după apă.

IMG_6848

Valea Poienii care curge de la sud la nord cade peste peretele înalt de calcar formând o cascadă spectaculoasă, Cascada Dâlbina cu o cădere de 25m. Cascada este vizibilă dintr-un punct de belvedere amenajat, un balcon de lemn.

IMG_6891   IMG_6840

IMG_6836

Rezervaţia Vânătările Ponorului a fost clasificată ca poljie de către speologul Viorel Luduşan şi ar putea fi singura formă de relief de acest gen din România .

Poljie, este un termen speologic care denumeşte un relief endocarstic, depresiune largă drenată subteran cun un fund plat pe care curge permenent sau temoprar o reţea de ape. Este un cuvânt sloven şi înseamnă câmpie.

Există 3 pâraie care se unesc şi dispar în peştera Dâlbina , pentru ca apoi să apară din nou în celălalt capăt ,în peştera Huda lui Papară!

locul unde intră apa…

IMG_6851   IMG_4892

Peretele gigantic de calcar de culoare alb-gri este brăzdat de dungi de culoare vânătă, formate în urma scurgerii apelor de precipitaţii , de unde şi numele de Vânătările Ponorului.

IMG_4893   IMG_4873

A doua zi vremea pare să se strice, adunăm cortul şi pornim către casă. La Rimetea facem o scurtă oprire

IMG_6909 şi la Colţeşti eu cu Adi dăm o fugă până la Cetatea Trascăului.

IMG_6912

Album:

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s