Trascău- Huda lui Papară şi peştera Poarta Zmeilor

Pagină

De data aceasta pornim către Huda lui Papară. Plecăm din Galda de Jos- Aiud- Rimetea- Buru- Sălciua. Ajunşi în centrul satului Sălciua facem stânga pe marcaj cruce albastră şi cruce roşie. Suntem 4 : Alex, Adi, Cornel şi Călin. Bedeleul văzut din satul Sălciua…..

IMG_5215

Apoi marcajele se despart, noi vom face dreapta pe marcaj cruce albastră, ajungem la pensiunea de Sub Piatră şi lăsăm maşina în faţa acesteia .

IMG_5218

De aici nu mai este mult până la hudă. Urmăm marcajul cruce albastră…

IMG_5220…şi în scurt timp ajungem la un podeţ pe care îl vom traversa.

IMG_5224

După ce traversăm podeţul facem stânga iar în câteva minute suntem la intrarea în peşteră.

IMG_5235

Peştera se află pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua şi este cea mai lungă şi denivelată peşteră din munţii Trascău! Trei pâraie( Ponor, Poieni şi Seacă) îşi unesc apele colectate dintr-un bazin de 150 km pătraţi şi se pierd în masivul de calcar de la Vânătările Ponorului.

IMG_5241   IMG_3849

IMG_3850

Până la intrarea în peşteră este un balcon de lemn care însă nu este terminat.

Apa ce dispare la Vânătările Ponorului apare în partea de la Huda lui Papară după ce parcurge o galerie activă pe un traseu de 1200m. , cu o cădere de 92m. şi iasă la lumină printr-un portal gigantic. Intrarea este înaltă de aproape 40m. şi pare o despicătură artigicială în peretele de stâncă. Vizitarea peşterii se poate face doar de către speologi experimentaţi.

Ne întoarcem, trecem podeţul şi urmăm marcajul triunghi roşu până la Şipote. Acesta ne poartă pe lângă Schitul de Sub Piatră, pe nişte păşuni şi fâneţe…….

IMG_5269   IMG_5263

IMG_5266..după care intrăm într-o pădure, distrusă în mare parte de vânt.

IMG_5274

Ajungem la Şipote….

IMG_3857

..loc în care 3 izvoare carstice îşi unsec apele şi formează pârâul Şipot. Acesta curge formând mai multe cascade mici şi 2 mai mari pe o lngime de 1 km. Noi ne aflăm deasupra cascadelor, de aici vom urma marcajul cruce roşie care ne poartă prin pădure, o urcare destul de dificilă.

IMG_5306   IMG_5302

Ajungem şi la peştera Poarta Zmeilor care ste aflată în imediata apropiere a portalului de la care i se trage şi denumirea. Peştera se află la 1150m. altitudine , are o lungime de 125m. iar intrarea este destul de scundă, aproximativ 1m. diametru.

IMG_5318   IMG_5352

IMG_5334   IMG_5344

IMG_5349   IMG_5315

Ne întoarcem pe treseul marcat cu cruce roşie până la primele case, apoi facem dreapta pe marcajul cruce albastră până la locul unde am lăsat maşina.

IMG_5373

Album:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s