Polul instabilităţii atmosferice din România(2535m)

Pagină

Ziua 1 : Galda de Jos-Bâlea Lac-Şaua Paltinului(bandă albastră)-Turnul Paltinului- Vf. Lăiţel(2390m)-Refugiul şi lacul Călţun(bandă roşie)-Strunga Doamnei(bandă galbenă)-Vf. Negoiu si retur până la Călţun.

Ce repede trece vremea! Iată-ne din nou în împărăţia munţilor Făgăraş.Acum suntem 4 nebuni (Alex, Adi, Cornel şi Marius) venit din Peninsula Iberică să-şi cunoască ţara 😀 . De această dată ţinta noastră este Vf. Negoiu cu ai săi 2535m. Urcăm de la Bâlea către Şaua Paltinului(2369m) pe traseul marcat cu bandă albastră.

Priveliştea este superbă……..

IMG_3062

„Cabana şi Lacul Bâlea e ancorată spre largul apelor şi pare de departe străvechea Arcă a lui Noe, poposită între munţi pe ultima oglindă de apă rămasă după potop.”

Ajunşi în Şaua Paltinului, facem o pauză pentru a admira priveliştea, de aici vedem pentru prima oară Negoiu, Lespezi şi Cornul Călţunului.

DSCF4480În continuare traseul coboară lin către izvorul de sub Turnul Paltinului, loc în care ne umplem sticlele şi în scurt timp ajungem la prima porţiune cu cabluri de care trecem cu bine. Apoi traseul este ceva mai domol după care hoppaaaa!!! a doua porţiune de cabluri…..

IMG_3070

…..trecem şi de aceasta şi de aici începe urcarea pe Lăiţel, urcare destul de grea ( nici coborârea  pe cealalaltă parte nu e mai uşoară)!!! Efortul merită, priveliştea de sus e uluitoare!Nu ne mai vine să plecăm de aici, însă parcă Negoiu ne face cu ochiul.

DSCF4520

Pornim către Calţun care „pare ” atât de aproape. Ajungem şi la Calţun unde ne e mare agitaţie , doar vreo câteva corturi.

DSCF4524

Ne instalăm şi noi corturile, mâncăm ceva dăm o tură pe la refugiul ridicat de membrii Salvamont Avrig (Refugiul Toma Boerescu), pe lângă lac şi pornim hotărâţi către Negoiu. Peisajul ne face să visăm cu ochii deschişi.

DSCF4542

Pe drum întalnim un salvamontist care ne atrage atenţia că Strunga Dracului este închisă din cauza căderii de bolovani.  Deşi aceşti eroi îşi fac datoria, un bărbat însoţit de doi băieţi ignoră sfatul acestuia şi merg prin strungă. O luăm pe bandă galbenă prin Strunga Doamnei, recent echipată cu lanţuri…….destul de lejeră ca dificultate.

DSCF4661   DSCF4632

Ajungem în partea superioară a Strungii Dracului şi de aici în 15 minute suntem sus, 2535m ce frumos!!! Suntem pe Negoiu , al doilea vârf al ţării care în trecut era cunoscut sub numele de Vf. Tunsului. Plăcuţa de pe borna de piatră nu mai este, însă este una nouă pe un stâlp metalic.

DSCF4562   DSCF4561

„Lumea înălţimilor, o lume aspră şi frumoasă, născută din zbuciumul planetei, mângâiată de nori şi rudimentar cioplită de mâna sculptorilor cu putere nemăsurată : soarele, apa şi vântul”.

IMG_5729   DSCF4582

DSCF4571   DSCF4576

Zăbovim vreo 30 minute pe vârf după care coborâm înapoi către Călţun.

DSCF4669

Spre surprinderea noastră la Călţun sunt o grămadă de turişti, mai ales la refugiu care pare a fii ” un fel de cabană”. ATENŢIE- refugiul se foloseşste doar în caz de vreme rea!!! Spre seara o furtună care a ţinut toată noaptea ne aduce aminte că totuşi suntem la 2135m.

Ziua 2 : Refugiul şi Lacul Călţun- Versantul sudic al Lăiţelului-Căldarea Paltinului-Izvorul Paltinului-Piciorul Paltinului-Tunelul Transfăgărăşan- Bâlea Lac.

După furtuna de noaptea trecută care părea că nu se mai termină, iasă şi Bumbu!!!!!

DSCF4840

Ne facem bagajele şi pornim către Tunelul Transfăgărăşan pe traseul cruce albastră.

DSCF4850

Peisajul pare să se schimbe, ne aducem aminte de Retezat. Apa nu e o problemă dacă alegeţi acest traseu, se găsesc o mulţime de izvoare……..şi ceva afine  😀

DSCF4860

Traseul nu este aşa uşor cum am crezut ( că scăpăm de urcarea pe Lăiţel), însă merită tot efortul. Mai întâlnim nişte grupuri de turişti care au ales şi ei acest traseu ca întoarcere la Bâlea……..facem o pauză pentru a alimenta cu apă….

IMG_3113

Ne încadrăm în timpul arătat pe indicator, cel de 2 ore şi ajungem în zona din care se poate vedea Transfăgărăşanul.

DSCF4876

Ajungem la intrarea în tunel, care are o lungime de 800m, un curent şi un frig de-ţi ajunge la oase ( atenţie pe unde călcati, pentru unii e un fel de toaletă publică :)) ) şi ajungem într-un final la Bâlea unde Adi se oferă să ne facă cinste cu un suc sau o cafea 😉

DSCF4881

Album:

Anunțuri

Un gând despre &8222;Polul instabilităţii atmosferice din România(2535m)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s