Lumea lacurilor presărate printre piscuri măreţe

Pagină

De mult timp visam să ajungem în Retezat. Iată că a venit momentul!!!!!Suntem în formula celor 3 muschetari (Alex, Adi şi Cornel 😀 ).

Ziua 1: Galda de Jos-Alba Iulia-Haţeg-Barajul Tomeasa, Lacul Gura Apelor-Poiana Pelegii-Lacul Bucura-Lacul Zănoaga şi înapoi la Bucura.

Pornim cu noaptea-n cap, pe la 4:30 către Retezat. Ajungem la Barajul Tomeasa,unde întalnim un grup numeros de turişti polonezi care tocmai ce au debarcat din autocar, de aici numai cu maşini mici se poate ajunge la Poiana Pelegii.

DSCF4005

Trecem barajul şi ajungem la bariera unde trebuie să plătim taxa de intrare în Parcul Naţional Retezat. Ce-i drept am ajuns cam devreme la barieră, nu este nimeni care să ne deschidă, însă spre norocul nostru, în faţa noastră o maşină cu ciobani insistă cu claxoanele şi în cele din urmă vine un domn să ne deschidă. Plătim o taxă de 5 lei de persoană şi 7 lei pentru maşină şi pornim către Poiana Pelegii, un drum de aproximativ 20 km, foarte rău, îngust……..trebuie atenţie mai ales dacă aveţi maşină cu gardă joasă!!! Suntem în Parcul Naţional Retezat, 80 de lacuri, 185 specii de păsări, 1190 specii de plante, peste 20 vârfuri cu înălţimi de peste 2000m……..toate asteaptă să fie descoperite de turişti.

IMG_5617

Într-un final ajungem la capătul drumului ,loc în care mai sunt vreo 3 maşini. O luăm pe traseul marcat cu bandă albastră, trecem un podeţ şi suntem în Poiana Pelegii, loc în care se poate campa şi în care este şi un refugiu Salvamont.

IMG_5675

Intrăm în pădure, trecem alt podeţ şi ajungem într-o zonă cu jnepeniş. Pe acest traseu apa nu este o problemă, aici am văzut cea mai limpede apă posibilă!!! Iată câteva poze de pe traseu…

DSCF4027   DSCF4016

DSCF4014

Ieşim din zona cu jneapăn , urmează o urcare , apoi în stânga vedem Lacul Lia…….

DSCF4044

……primul semn că ne apropiem de Lacul Bucura.

După câteva minute de mers ni se arată şi mult visatul Lac Bucura  🙂 .

DSCF4048

În partea dreaptă se află regugiul Salvamont, iat în locul de campare sunt doar câteva corturi……deocamdată! Alegem şi noi locul unde vom pune cortul……

DSCF4049..Cornel şi al său Husky  😀

Mergem la Salvamont pentru a cere informaţii despre traseul către Lacul Zănoaga, un salvamontist ne explică cu lux de amănunte traseul, punem în rucsac pelerinele de ploaie, vreo câteva ciocolăţi, apă şi pornim către Zănoaga pe traseul marcat cu triunghi roşu.  Aruncăm o privire înapoi către Refugiul Salvamont Bucura…..

DSCF4052

Trecem pe la Tăul Porţii, Tăul Agăţat şi suntem face to face cu urcarea către Saua Judele(2370m)!

DSCF4082

Destul de solicitantă această urcare, însă priveliştea de care ne vom bucura sus, merită tot efortul. Sus facem o pauză pentru a ne trage sufletul şi binenţeles pentru poze!

DSCF4101

De aici se văd lacurile, Ana, Florica, Viorica , Bucura şi Lia. Traseul coboară destul de abrupt pe lespezi mari de piatră, apoi trecem de muntele Bârlea şi începem să  coborâm pe partea sudică a acestuia. Peisajul ne lasă cu gura căscată…..

DSCF4111

Undeva mai jos se vede şi Zănoaga!!!!! iuppyyyy, suntem aproape.

DSCF4115

În sfârşit ajungem şi la Zănoaga, unde suntem întâmpinaţi de nişte măgăruşi care pasc lângă refugiul Salvamont, suntem buni am facut doar 2 ore de la Bucura 😀

DSCF4126

Lacul Zănoaga este situat la o altitudine de 1997m şi este cel mai adânc lac glaciar. Aici camparea este interzisă, noi nu plănuim să stăm prea mult pe aici, mai facem ceva poze şi pornim către Bucura, împinşi de ploaia care stă să înceapă.

DSCF4134

Surprinşi pe drumul de întoarcere de câteva ploicele, ajungem înapoi la cort, unde se patre că avem vecini o gaşcă de băieţi, exact genul pe care nu vrei să-l întâlneşti pe munte, destul de gălăgioşi şi probabil prieteni cu Bahus! Cornel fiind obosit se duce la culcare, eu cu Adi hotorâm să mai dăm o tură pe lângă lac pentru a mai face ceva poze. Se porneşte şi vântul, picură iar mai spre seară începe ploaia. Un sfat ……să aveţi sac de dormit mai gros, în Retezat nopţile de vară sunt destul de răcoroase, în noaptea petrecută de noi aici s-au înregistrat doar 4 grade, asta la început de iulie!

Împrejurimi Lac Bucura….

DSCF4183   DSCF4174

Suntem forţaţi de ploaia care începe să ne retragem şi noi în cort, unde Cornel se afla de ceva timp în lumea viselor, şi făcea exact ca o maşină de tuns iarba :)).

Ziua 2 : Lacul Bucura-Vf. Peleaga 2509m-înapoi la Bucura-Poiana Pelegii and home.

Dimineaţa vreme nu pare să ţină cu noi, ceaţă, ploaie, frig. Ascensiunea către Vf. Peleaga e în pericol, dar hotorâm să încercăm totuşi……..poate avem noroc.

Traseul către vârf porneşte de lângă izvorul aflat în apropierea refugiului Salvamont şi este marcat cu cruce galbenă. La început acesta merge tot pe lângă izvor, apoi începe să urce, urce, urce…..marcajul este bun însă din cauza ceţii greu îl vedem, noroc că din loc în loc sunt momâi de piatră care ne ajută foarte mult.

Ajunşi sus, nu prea avem ce vedea din cauza ceţii, facem nişte poze şi spre surprinderea noastră începe lapoviţa!…

DSCF4199

…nu mai stăm pe gânduri şi începem să coborâm….

IMG_5659

Ajungem la cort, pe care îl adunăm în 2 minute şi trei mişcări şi plecăm către Poiana Pelegii. Pe traseu întâlnim un grup de turişti, din care o tânără se apucă să urle, probabil de fericire 😀 Cornel mai face ceva poze…

IMG_5664

Şi într-un final ajungem la Tyna, maşina care ne poartă peste tot şi pornim către casă……..cu amintiri frumoase!

Album:

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s