Lespezi 2517m

Pagină

La sfârşitul lunii iunie dăm o tură prin Făgăraş, şi nu oriunde….de data aceasta vrem sa „cucerim” vârful Lespezi cu ai săi 2517m. După ce ne informăm asupra traseului, ne hotărâm că cel mai accesibil este traseul care pleacă de la Complexul Turistic Piscul Negru, traseu marcat cu punct roşu. Pornim dis de dimineaţă de acasă iar pe la ora 9 fără a mai face opriri pe Transfăgărăşan ajungem la locul unde vom lăsa maşina. Ne echipăm şi pornim pe marcaj punct roşu, marcaj care porneste din partea stângă a complexului şi urcă destul de abrupt.

DSCF6459     DSCF6464      De data aceasta ni s-a alăturat si Vali, aceasta fiind şi prima lui tură mai serioasă! Traseul ne poartă printr-o , apoi ajunfem la o stână, loc în care ne vom umple recipientele cu apă şi ne vom hidrata bine. Până sus nu vom mai avea sursă de apă. DSCF6485 DSCF6472       Ne continuăm drumul, urmând marcajul care ne poartă pe Piciorul Lespezi. Vremea e destul de bună, însă mai sus plafonul de nori e destul de jos, fapt ce ne va îngreuna în privinţa orientării! Urcând ne bucurăm de frumoasele peisaje ale Făgăraşilor şi de bujoreii pe care îi găsim la tot pasul.

DSCF6535 DSCF6527 DSCF6532    Urcarea ne solicită destul de mult, dar simţim că suntem atât de aproape de vârf şi tragem tare.

IMG_6008     În sfarşit!!!!!! După 3 ore şi jumătate suntem sus! Vântul suflă destul de tare, iar plafonul de nori ne împiedică să savurăm peisajul. Dar nu mai contează, după „beţia” urcuşului suntem la 2517m! 😀

DSCF6556 DSCF6540 DSCF6547 DSCF6553    Sus întâlnim un alt grup de montaniarzi, printre care şi un anume „domn profesor” , de la care aflăm o gramadă de informaţii, acesta fiind un fel de Wikipedia!!! Adi şi Cornel nu ratează ocazia şi dau o fuga pe geamănul vârfului Lespezi, vârful Călţun.

IMG_6015      de pe vârf vom continua o bucată de drum tot pe marcaj punct roşu, marcaj care coboară în partea stângă a vârfului, apoi ne vom intersecta cu marcajul bandă albastră care ne va purta prin Căldarea Berbecilor, apoi ne va scoate în traseul marcat cu bandă galbenă, chiar în apropiere de Strunga Doamnei. Uşor de zis, greu de făcut!!! Vizibilitatea scăzută ne face să bâjbâim ceva timp până ce dăm de banda albastră! Acesta ne poartă pe un firicel de apă, o coborâre destul de abruptă până în Căldarea Berbecilor.

DSCF6592 DSCF6588 DSCF6589     Prin căldare traseul este mai domol, traversăm câteva petice de zăpadă, apoi om ultimă forţare şi ne intersectăm cu banda galbenă.

DSCF6610 DSCF6615 DSCF6597 DSCF6600     Trecem de Strunga Doamnei şi ajungem la Călţun, unde este destul de pustiu, cred că din cauzza vremii! Aici facem o scurtă pauză de masă după care vom continua pe marcaj triunghi albastru, marcaj care ne va purta înapoi la Piscul Negru! Coborâm destul de repede, aruncând din când în când o privire la măreţia peretelui Lespezi.

DSCF6661 DSCF6637     Ajungem în pădure, traversăm râul pe un podeţ şi ajungem pe un drum forestier, drum pe care îl vom urma până la maşină.

DSCF6677 DSCF6672      Ajunşi la maşină îl întâlnim din nou pe „domn profesor”, care ne întâmpină cu o sticlă de ţuică 😀 .

După încă o repriză de poveşti, urcăm în maşină şi pornim către Bâlea, loc în care vrem să înnoptăm.

Ajunşi la Bâlea, parcăm maşina şi începem să instalăm cortul în apropierea refugiului Salvamont. Nu trec 5 minute şi Jandarmeria Montană e pe noi. Aflăm că nu avem voie să campăm acolo decât în locuri special amenajate, adica în campingul de lângă Cabana Bâlea. Pe la 8 seara suntem şi noi, în sfarşit campaţi, mâncăm o supă caldă şi la somn cu noi.

A doua zi ne întâmpină cu vânt puternic şi temperaturi destul de scăzute! pe la 7 pornim cătra Şaua Capra, de unde vom merge pe Vârful Lespezi, pe marcaj cruce albastră. De fapt până pe vârf ajunge doar Cornel, ceaţa şi vântul făcându-ne pe restul să rămânem pe vârful Capra-2494m! De aici ne întoarcem până în Saua Capra de unde vom urma marcajul de creastă, bandă roşie. Acesta ne poarta pe vârful Iezerul Caprei, trecem pe deasupra tunelelui Transfăgărăşan şi ajungem în Şaua Paltinului. Peisajele sunt superbe, lacul Bâlea, Transfăgărăşanul, marmote….!!!DSCF6741 DSCF6695 DSCF6726 DSCF6735 DSCF6736 Din Şaua Paltinului coborâm către refugiul Salvamont, ducând la sfârşit o frumoasă tură în Făgăraş!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s