Acoperişul României – 2544m

Pagină

Ziua 1 : Galda de Jos- Transfăgăraşan- Bâlea Lac- Lacul Capra- Fereastra Zmeilor- La trei paşi de moarte- Monumentul Nerlinger- Lacul Podul Giurgiului- Lacul Podragu. Visul nostru e pe cale sa devină realitate. Pornim ( Alex, Adi si Cornel) la ora 5:00 fix 🙂 din Galda de Jos către Bâlea Lac. Trecem de Sibiu, o luăm pe drumul care face legătura cu Făgăraşul, iar în satul Cârţişoara facem dreapta, de aici începe Transfăgărăşanul o adevărată poartă de intrare în împărăţia munţilor Făgăraş. În sfârşit suntem în cetatea de piatră a Carpaţilor, munţii Făgăraş, cei mai semeţi şi impunători munţi ai ţării având 8 vârfuri peste 2500m şi primele 3 vârfuri ale ţării: Vf. Moldoveanu-2544m, Vf. Negoiu-2535 şi Vf. Viştea Mare-2527m. Lăsăm maşina lângă Cabana Paltinu, facem ultimele ajustări ale echipamnetului, luăm o mică gustare şi pornim pe traseul triunghi albastru către Şaua Capra, o urcare de aproximativ 40-50 minute care ne pune la grea încercare articulaţiile.

IMG_5078

De aici priveliştea este superba, însă noi nu ne putem bucura de ea deoarece este ” un fel de ceaţă”. Ajunşi sus în Şaua Capra(2315) ne intersectăm cu traseul de creastă, bansă roşie care are o lungime de 70 km de la Turnu Roşu la Plaiul Foii, din care 50 km la altitudini de peste 2000m. Acesta este cel mai lung traseu de creastă din Europa! Coborâm către Lacul Capra unde găsim şi prima sursă de apă de pe traseu, loc în care facem o scurtă pauză şi ne umplem sticlele cu apă(de aici până la Lacul Podul Giurgiului nu mai sunt surse de apă!!!).

IMG_0031

Ne continuăm traseul şi trecem pe lângă Monumentul alpiniştilor

IMG_5088 apoi ajungem în Şaua Fundul Caprei,  o coborâm, trecem nişte petece de zăpadă, iar nu după mult timp ajungem la Fereastra Zmeilor, un fel de poartă în piatră formată din bucăţi mici de şisturi, fiind un important punct de reper în munţii Făgăraş.

IMG_5100

Tot de aici se vede şi refugiul Fereastra(de fapt sunt două, cel vechi şi cel nou). Continuăm traseul şi după nu mult timp ajungem „La Trei Paşi de Moarte”, o porţiune stâncoasă nu chiar aşa periculoasă dupa cum spune numele ei,  este dotată cu cabluri şi lanţuri, totuşi trebuie abordată cu mare atenţie mai ales pe vreme rea!!!

IMG_5104   IMG_5105

Ajungem şi la Monumentul Nerlinger, monument ridicat în memoria a doi sibieni, învăţătorul Richard Nerlinger şi a prietenei sale Herta Ruzicka.

IMG_0065   IMG_0070

IMG_0074Ajunşi sub Vf Mircii vedem pentru prima oară trapezul Viştea-Moldoveanu, acesta fiind greu de văzut deoarece este înconjurat de vârfuri de peste 2400.

IMG_5122 Tot de aici vedem şi lacul Podul Giurgiului şi refugiul cu acelaşi nume, care din păcate este distrus de avalanşe.

IMG_5131   IMG_5121

Umplem sticlele cu apă şi pornim către Şaua Podragu de unde avem o minunată privelişte asupra Căldării Podragu(cabana şi lacul).

IMG_5132

Prima zi e pe sfarşite, coborâm către lac, unde vom pune cortul.

IMG_5139

Ziua 2 : Lacul Podragu-Şaua Podragu-Şaua Ucei Mari-Şaua Orzanelor-Vf. Viştea-Vf Moldoveanu si retur. Ziua cea mare!!! Ne trezim, facem bagajul şi pornim Către Moldoveanu.

IMG_5198

Ajunşi în Şaua Podragu continuăm drumul şi după nu mult timp muntele ne rasplăteşte eforturile, vedem pentru prima oară capre negre, care nu par a fi deranjate de prezenţa noastră. ” Muntele îşi dezvăluie toate frumuseţile numai celor care îl iubesc şi îl respectă.”

IMG_0128

Trecem de Şaua Ucei Mari şi cea a Orzanelor şi ajungem sub Vf Viştea. Până acum nu am  întalnit pe nimeni pe traseu, nici pe vârf nu pare să fie vreo mişcare. Urcarea pe Viştea e poate cea mai grea urcare de până acum, dar nu ne lăsam învinşi tocmai acum când mai avem foarte puţin până sus.

IMG_5159

Suntem pe Viştea-2527, nu ne mai despart decât 15 minute de Moldoveanu. De aici nu mai avem decât 421m până pe vârf!

IMG_0144

De aici se vede şi refugiul Fereastra şi Lacul Iezerul Triunghiular. .IMG_0149   IMG_0148

Până pe Moldoveanu mai este o singura porţiune mai dificilă- Spintecătura…..apoi suntem la 2544m. Soare, linişte, o adiere de vânt.Ce-ţi poţi dori mai mult. Poţi fii fericit si cu mai putin!Savurăm clipa!!!!!, suntem primii din acea zi pe vârf. ” Sus, pe vârf de munte, cuprinzând  în largul zărilor tot ce are acest pământ zămislit de Dumnezeu, vei fi puternic şi fericit, măreţ şi iertător, vei fi aşa cum trebuie sa fii şi poate n-ai stiut-o încă.” Priveliştea de pe vârf…….

IMG_0190   IMG_0202  IMG_0175   IMG_0199

Luăm o mică gustare şi pornim înapoi către Podragu. Pe drumul de întoarcere mai facem o pauză pentru a admira din nou trapezul…

IMG_0206

Ziua 3 : Lacul Podragu- Lacul Podrăgel- Căldarea superioară a Arpaşului- Fereastra Zmeilor- Lacul Capra- Bâlea Lac. Hotărâm să ne întoarcem pe la Lacul Podrăgel şi prin căldarea superioară a Arpaşului. Zis şi făcut!

IMG_5201

Nu ne pare rău de hotărârea luată, peisajele fiind superbe însa traseul este mai greu decât cel de creastă! Cam asa arată urcarea de la Podrăgel 😀

IMG_5206

Trecem cu bine de aceste urcări şi vedem Fereastra… Până aici marcajul a fost destul de slab, însa cărarea se vede destul de bine. La Fereastră mai întâlnim câţiva turişti, schimbăm o vorbă şi pornim către Capra.

IMG_5224

Vremea este destul de bună, putem să ne bucurăm de priveliştea de la Capra(faţă de prima zi)….

IMG_5237

Pe cer îşi fac apariţia şi ceva nori care ne fac sa grăbim pasul, ajungem în Şaua Capra de unde vedem Lacul Bâlea, unde fiind duminică este agitaţie mare!

IMG_5239

Şi sus în şa este ceva lume, mulţi alegând să urce până la Capra pentru a admira priveliştea, mai facem şi noi o pauză scurtă şi coborâm la maşină!

Album:

Reclame

4 gânduri despre &8222;Acoperişul României – 2544m&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s